Jong of oud
Het beste kan je dan een parkiet nemen die net uit het blok is en zelfstandig eet, vaak zijn ze dan ongeveer 6 weken.
Waar herken je een jonge parkiet aan.
De ogen zijn nog helemaal zwart, later komt er een wit randje rond. De snavel is vaak een stuk donkerder.
De golftekeningen op het kopje zijn vager, lopen over het voorhoofd.
De keelvlekjes zijn nog een stuk kleiner als bij een oudere parkiet.
De washuid/neusdop is nog lichtroze tot lichtbeige.

Geslachtsbepaling
Pas na 3 maanden kun je echt goed zien of de parkiet een mannetje of een popje is, al kunnen kwekers met veel ervaring het wel iets sneller zien.
De neusdop van het mannetje is dan blauw en die van het popje (vrouwtjes parkiet) beige.

Leeftijd
Een parkiet kan wel 12 tot 14 jaar oud worden en je moet hem natuurlijk al die tijd goed verzorgen.

Snavel
Met zijn snavel verdeeld hij vet over de veren heen, door dat vetlaagje kan het water niet helemaal door de veren heen dringen bijvoorbeeld als hij een badje neemt.
De parkiet eet natuurlijk met z'n snavel, dan is het geen wonder dat er wel eens etensresten aan blijven plakken, daarom maakt hij zijn snavel schoon door deze langs de zitstok te wrijven, dit noemen ze ook wel snavel wetten.

Veren
De parkiet is per dag heel wat tijd bezig met het verzorgen van z'n veren.
Hij poetst zijn veren door ze één voor één door zijn snavel te trekken en glad te maken, zo verdwijnen ook de schilfertjes en het vuil tussen de veren.

Schudden van de veren
Doet de parkiet om vuil en stof kwijt te raken, of om na een badje zijn veren weer netjes te krijgen.
Ook wanneer de parkiet met iets nieuw begint, schrikt, onzeker is, of gezellig heeft zitten snavelen, schudt hij even met de veren.

Pootjes strekken
Als wij een tijdje stil hebben gezeten moeten we even de benen strekken,zo is dat bij de parkiet ook. Hij strekt zo af en toe een pootje met tegelijkertijd een vleugel naar achteren, zo maakt hij alles na een lange zit weer lekker soepel.

Heftig ja knikken
De parkiet schudt met de kop net als of hij ja knikt, dat is een een teken dat hij blij is en het erg naar zijn zin heeft.
Vaak gaat het samen met het maken van geluidjes.

Knarsen
Als de parkiet knarst met z'n snavel is dat een teken dat hij erg tevreden en ontspannen is, ze rispen de zaadjes vanuit de krop en vermalen ze wat een knarsend geluid geeft.

Optillen van de vleugels
Dat doet de parkiet ook regelmatig, bijvoorbeeld als het een beetje te warm wordt of wanneer hij tevreden is.
Als hij ze zijwaarts uitstrekt is dat wanneer hij een popje aan de haak wil slaan (versieren dus), op die manier hoopt hij indruk te maken.

Rusten
Na al dat spelen, poetsen en vliegen heeft de parkiet natuurlijk ook rust nodig, hij zit dan lekker op z'n stokjes met de oogjes half dicht.
Tijdens het slapen zit de parkiet meestal op één pootje, dat is ook een teken dat de parkiet zich goed voelt en het fijn heeft.
Vaak legt hij zijn kopje tussen de rugveren, zo zie je maar dat de parkiet super lenig is want hij kan z'n kopje wel 180 graden draaien.

Niezen
Ook een parkiet moet wel eens niezen, door te niezen worden de neusgaten gereinigd.
Dat de parkiet af en toe niest is dus heel normaal, alleen als er veel vocht uitkomt is hij verkouden.

Geeuwen
Net als wij moeten ook parkieten wel eens geeuwen, meestal is de parkiet dan moe of heeft het een beetje benauwd, zorg dan voor wat frisse lucht in kamer of het nachthok.
Bij mensen is het vaak dat geeuwen aanstekelijk is, dat is net zo bij parkieten als er een begint moet de ander ook geeuwen.












© COPYRIGHT parkieten-online.nl