Verschil Grasparkiet en Engelse Grasparkiet
De Engelseparkiet is een wat grotere uitvoereing van de gewone grasparkiet.


De Engelse grasparkiet is eigenlijk een kweekvariant van de normale grasparkiet.
Ze zijn dan ook een stukje groter en voller dan de gweone gasparkiet. De Engelse grasparkiet heeft de naam Engelse gekregen omdat in Engeland waar deze gekweekt werden alleen naar formaat gekeken wordt.
Daarbij is in de loop van de tijd steeds meer gekeken naar de grootte en de breedte van de vogel. Engelse grasparkieten hebben dikkere bevedering en meer veren op de kop en rond de snavel.
Hierdoor zien ze er een beetje streng uit. Engelse parkieten zijn over het algemeen wat rustiger dan gewone parkieten.
Hierdoor zijn ze wat makkelijker tam te maken.





Net zoals bij de gewone grasparkieten hebben de mannetjes een blauwe neusdop en de popjes een bruine neusdop. De forse vogels moeten een mooie fiere houding hebben een goede verhouding tussen kop en schouderbreedte.
Een stevige kop met een snavel en ogen die mooi in de kopveren zitten.
Voor de kleurtekening is het belangrijkste de keelstippen die moeten mooi rond zijn, hoe groter hoe beter en egaal verdeeld het masker afzomen. Hou er wel rekening mee dat het geen goede vliegers zijn.
Door hun zware postuur gaan ze meer klimmen dan vliegen, waardoor ze meer geschikt zijn voor een kooi dan voor een voliere.
Dus zorg er wel als je ze in een voliere houdt veel takken of ander speelgoed waarin ze kunnen klimmen ter beschikking hebben.






Over het broeden
Als nestgelegenheid kan een grote natuurblok gegeven worden, maar ook een houten parkietennestkast voldoet perfect.
De voorkeur gaat uit naar een liggend model van 25 x 15 x 15cm met een vliegopening van 5cm. De pop legt om de 2 dagen een eitje en gemiddeld leggen ze 4 tot 8 eitjes.
De pop zal de eitjes uitbroeden, de man zal haar ondertussen voeren.
Na 18 dagen komt het eerste eitje uit, na 28 dagen zitten de jongen goed in de veren en na circa 33 dagen vliegen de jongen uit.
En dan 2 weken later zijn ze zelfstandig.
Jonge vogels zijn geslachtsrijp na ongeveer 6 maanden, maar de aan te raden leeftijd om te beginnen kweken is 10 maand.





De voeding
De voeding is een zadenmengeling voor grasparkieten.
Trosgierst, beetje fruit en groenvoer, grit, maagkiezel, eivoer (zeker tijdens de kweekperiode) en mineralenblok mogen niet op het menu ontbreken. En natuurlijk elke dag vers water.



Verder wil ik Wilco Mosterd bedanken voor de prachtige foto's



















© COPYRIGHT parkieten-online.nl